Om ädelstenen ametist

Ametist är en lilafärgad ädelsten som är mycket omtyckt som smyckesten eller som prydnad i form av större stenar och ametistgrottor.

Ametisten är den mest efterfrågade ädelstenen av den grupp stenar som kallas kvarts. Kvarts är visserligen ett av jordens vanligaste mineral, men stenar av ädelstenskvalitet är sällsynta. Den rena färglösa kvartsen kallas bergkristall och små mängder av andra ämnen ger olika färger och namn. Järn ger färgen lila och stenen kallas då ametist.

Kristallerna växer alltid på ett underlag av annat mineral. De bildas i håligheter i berget, i så kallade geoder, som kan bli mycket stora. Många tror att kristallerna i en ametistgrotta är slipade, men de bildas så på naturlig väg. Ett av naturens underverk kan man väl kalla dessa vackra stenar. De bästa fyndigheterna finns i Brasilien, Uruguay och Madagaskar.

Ädelstenar sägs ju vara bra för olika saker och ametisten är känd som en lyckosten som tar bort stress och ger lugn och ro i tillvaron. Läs mer om ädelstenar på hemsidan för vår partner Gemake.

Ametistkristall